Tulevaisuudensuunnitelmia: Koreaan vai mitä?

March 2, 2014 - 12:59 pm 10 Comments

Ei ole taaskaan mit√§√§n kovin ‚ÄĚj√§rkev√§√§‚ÄĚ sanottavaa, sill√§ olen ollut niin kiireinen. Onneksi ty√∂t loppui ja muutamat kouluhommat olen saanut my√∂s pois alta. Nyt alkaa olla en√§√§ vain tuo gradun kirjoittaminen ajankohtaista. Jospa senkin t√§ss√§ saisi valmiiksi kun keskittyy siihen t√§ysip√§iv√§isesti. T√∂iss√§ viel√§ mietiskell√§√§n mun jatkoa, sill√§ yliopistolla olisi ilmeisesti halua pit√§√§ minut siin√§ projektissa, miss√§ olen nyt viimeiset 3 kuukautta ty√∂skennellyt osa-aikaisena. Olisi litterointi- ja analysointihommaa ainakin teht√§v√§n√§. Sanoin kuitenkin heille suoraan, ett√§ jos mulle ei j√§√§ v√§hint√§√§n tonnia k√§teen verojen ynn√§ muiden menojen j√§lkeen, en ala siihen hommaan ollenkaan. T√§ll√§ hetkell√§ mun ‚ÄĚvapaa-aika‚ÄĚ on sen verran arvokasta, etten halua tuhlata sit√§ huonopalkkaiseen osa-aikaduuniin jos voin sen ajan k√§ytt√§√§ gradun kirjoittamiseen, josta pit√§isi sitten seurata looginen tapahtumaketju, eli: valmistun -> p√§√§sen vihdoin opiskelijastatuksesta eroon -> oikeiden ihmisten t√∂it√§ oikealla palkalla (tai ainakin ty√∂tt√∂myystukea, jos t√∂it√§ ei heti l√∂ydy) -> ei en√§√§ toivottavasti j√§rkytt√§v√§√§ penninvenytyst√§ -> el√§m√§nlaatu ehk√§ paranee kun ei tarvitse jatkuvasti huolehtia mit√§ on varaa suuhunsa laittaa. Suncometin palvelin oli muuten n√§k√∂j√§√§n kyyk√§nnyt t√§n√§√§n (olen siis heilt√§ ostanut t√§m√§n kotisivutilan). Yritin ruveta p√§ivitt√§m√§√§n blogia ja sain vain ilmoituksen siit√§ ett√§ tietokantaan ei saada yhteytt√§. Vika onneksi n√§k√∂j√§√§n korjaantui nopeasti

Graduntekoprosessini on muuten viimeaikoina ollut aika hyvin tiivistettävissä näihin kahteen seuraavaan giffiin:

hell

hell

Minulle on tarjottu yhtä sun toista freelancerhommaa, lähinnä liittyen grafiikkaan. Kysyipä eräs kaveri myös, että haluanko ruveta osakkaaksi heidän vastaperustettuun pelifirmaansa ja ruveta heille graafikoksi. Ainoa ongelma näissä tarjouksissa on se, että ei vaan yksinkertaisesti saa tarpeeksi rahaa, että olisi kannattava tehdä mitään muuta kuin istua valtion tuilla kotona ja yrittää saada yliopistolta paperit kouraan mahdollisimman pian, jotta pääsisi sitten tekemään ihan oikeasti täyspäiväisesti töitä. Sinänsä pelottavaa ajatella, että yksi suuri elämänvaihe on pian ohi. En puolen vuoden sisään tule enää olemaan opiskelija. Tähän opiskelijastatukseen on ollut hyvä tuudittautua viimevuodet, varsinkin tässä huonon taloustilanteen aikana.

Minua on myös muutamalta taholta houkuteltu jatko-opiskelijaksi. Ymmärrettäväähän se on, kun yliopistot ilmeisesti saavat valmistuneista proffista aikamoisia summia rahaa. Graduohjaajani kyseli, että kiinnostaisiko minua lähteä saksaan ja liittyä hänen tutkimusryhmäänsä. Hän kuulemma mielellään ohjaisi minun väitöskirjani. Tuntuupas kuitenkin siltä, että opiskelu ja kituuttaminen saa kyllä nyt riittää ainakin vähäksi aikaa :D Eihän sitä koskaan tiedä mitä sitä päätyy tekemään ja minkälaisia mahdollisuuksia elämä kantaa eteen, mutta ainakaan tällä hetkellä opiskeleminen lisää ei kyllä kiinnosta. Eiköhän tää ollut nyt tässä pariksi vuodeksi ainakin.

Jos jotain edelleenkin haluan tehd√§, niin saada korean kieliopintoni loppuun ja suoritettua ainakin intermediate TOPIK:n. Eip√§ vaan satu olemaan taskun pohjalla tuhansia euroja, joten tuollaisesta lienee turha haaveilla. On mulla yksi Koreaan liittyv√§ projekti t√§ss√§ hautumassa, mutta se on toistaiseksi viel√§ top siikrit! Olen v√§h√§n miettinyt, ett√§ jos paiskisi t√∂it√§ jossain p√§in maailmaa, s√§√§st√§isi siin√§ sivussa ja menisin kielikouluun sitten Jongzen jouduttua armeijaan. Niinp√§… h√§n ei ole viel√§ k√§ynyt sit√§. 2 vuotta el√§m√§n hukkaamista viel√§ edess√§, jee! Ainoa vaihtoehto paeta armeijaa olisi menn√§ naimisiin ja hankkia h√§nelle Suomen kansalaisuus. H√§nen pit√§isi tuolloin luopua Korean kansalaisuudestaan v√§ltt√§√§kseen armeijan. Jotenkin j√§nn√§sti tuntuu silt√§ ettei t√§m√§ ole vaihtoehto :D Toinen vaihtoehto on tehd√§ kaksi lasta (eli ei ole vaihtoehto), koska tuolloin saa armeijasta vapautuksen.

Juttelin eilen er√§√§n t√§√§ll√§ Jyv√§skyl√§ss√§ opiskelevan korealaisen tohtoriopiskelijan kanssa. H√§nen kanssaan jutusteltuani muistin taas sen, mit√§ karmeuksia korealainen ty√∂kulttuuri tosiaan voi tuoda tullessaan ja edelleenkin olen sit√§ mielt√§ ett√§ vaikka Korea kiva paikka onkin, ei se ole NIIN kiva, ett√§ haluaisin hyp√§t√§ siihen ty√∂el√§m√§n py√∂ritykseen v√§ltt√§m√§tt√§ mukaan. Ihania tarinoita siit√§, miten whesikill√§ (ŪöĆžčĚ = ty√∂kavereiden kanssa ryypp√§√§m√§√§n ty√∂p√§iv√§n j√§lkeen halusit tai et) ylempiarvoiset pakottavat nuoria naisia tanssimaan ja pitelem√§√§n k√§dest√§ vanhoja ylempiarvoisia miehi√§…. aivan kammottavaa, √§ll√∂tt√§v√§√§ ja surullista varsinkin kun noihin on hankalahkoa viel√§ nyky√§√§nkin puuttua. Olen itsekin joutunut kerran samantapaiseen tilanteeseen ja voin sanoa ett√§ ei ole kivaa. Erityisesti nuorille naisille ty√∂el√§m√§ voi v√§lill√§ olla aikamoista helvetti√§. Ihan samanlaisia tarinoita olen kuullut muiltakin naispuolisilta kavereiltani, jotka ovat entry-level pesteiss√§. Kuulin my√∂s tarinan er√§√§st√§ ruotsalaisesta miehest√§, joka oli t√∂iss√§ Samsungilla, mutta lopetti hyvin pian ja palasi takaisin Ruotsiin. Syy? Ty√∂kulttuuri oli kest√§m√§t√∂n, erityisesti se hierarkia. Edes rakkaus ei ollut tarpeeksi vahva syy saamaan h√§nt√§ j√§√§m√§√§n Koreaan. T√§m√§ varmasti riippuu tosi paljon firmasta, mutta voin kuvitella ett√§ Samsungilla hierarkiaongelmat voisi olla sielt√§ pahimmasta p√§√§st√§. T√§m√§n takia onkin juuri jotenkin outoa kuunnella monien Koreaan ihastuneiden l√§nsimaalaisten vaihtareiden (tai ihan vaikkapa sellaisten ihmisten, jotka eiv√§t ole siell√§ edes ikin√§ k√§yneet) juttuja siit√§, miten he haluavat niin kovasti Koreaan t√∂ihin. Suomalaisessa tai kansainv√§lisess√§ firmassa ty√∂skenteleminen voi varmasti olla erilaista, mutta jotenkin minusta tuntuu, ettei suurin osa ihmisist√§ edes jotenkin vaan voi k√§sitt√§√§ sit√§ hankaluuksien m√§√§r√§√§, mit√§ korealaisissa firmoissa yleens√§ joutuu kest√§m√§√§n. Ehk√§ se pit√§√§ itse kokea, ett√§ sen ymm√§rt√§√§. En todenn√§k√∂isesti k√§sit√§ sit√§ itsek√§√§n, sill√§ eih√§n minulla ole siit√§ varsinaista kokemusta, mutta t√§ytyy kyll√§ sanoa ett√§ kaikkien kavereiden ja ty√∂kavereiden kertomat tarinat ja tekem√§ni tutkimus liittyen Koreaan eiv√§t anna siit√§ kovin positiivista kuvaa. Poikkeuksia uskoisin l√∂ytyv√§n, mutta mik√§ on todenn√§k√∂isyys ett√§ p√§√§tyy juuri sellaiseen firmaan? :/ Jongze on monta kertaa sanonut minulle ihan suoraan: ‚ÄĚ√Ąl√§ ikin√§ mene korealaiseen firmaan t√∂ihin! Et tule viihtym√§√§n siell√§.‚ÄĚ H√§n ei itsek√§√§n halua j√§√§d√§ Koreaan asumaan, koska ei halua olla siell√§ t√∂iss√§ eik√§ halua omaa mahdollista j√§lkikasvuaan pakottaa sen karmean koulusysteemin l√§pi. Jo se, ett√§ k√§yt√§nn√∂ss√§ kaikki korealaiset kaverini haluavat muuttaa pois Koreasta muualle (v√§√§ristynyt otanta tosin, koska l√§hes kaikki heist√§ ovat joskus opiskelleet tai ty√∂skennelleet ulkomailla) ja sanovat ettei kannata hankkia Koreasta t√∂it√§, on aika h√§lytt√§v√§√§. Joka tapauksessa, jos jotkut suomalaiset onnistuvat saamaan Koreasta t√∂it√§ korealaisesta firmasta (ja erityisesti heille jotka t√§t√§ jo tekev√§t) ja viihtyv√§t siell√§, minulta korkein mahdollinen hatunnustoni teille! Ihailtavaa luonteenlujuutta. Itse olen ainakin niin hyv√§√§n tottunut hemmoteltu suomalainen, etten varmaan v√§ltt√§m√§tt√§ kest√§isi korealaisen firman paineita ainakaan kovin pitk√§√§n.

hell

Kuinkakohan kauan Korealainen yhteiskunta pysyy pystyssä, mikäli tulevaisuudessa ei saada muutoksia opiskelu- ja työkulttuuriin? Todennäköisesti vaatii vielä parikymmentä vuotta, että nuorempi sukupolvi pääsee nousemaan niille johtaville paikoille ja he voivat sitten yrittää saada muutoksia aikaan.

Lopuksi hyvä ja informatiivinen video liittyen työskentelyyn Koreassa.
EyK TL;DR : How to Get Non-Teaching Jobs in Korea

FacebookTwitterGoogle+Jaa julkaisu

10 Responses to “Tulevaisuudensuunnitelmia: Koreaan vai mit√§?”

 1. -No Gravatar Says:

  Moi! Mulla olis yks kysymys, ymmärrän jos sulla ei oo mitään hajua tästä, mutta ajattelin nyt kysyä. Olen todennäköisesti muuttamassa koreaan vuoden päästä perheeni kanssa, ja olen täällä suomessa jo pitkään haaveillut hakevani malliksi, mutta nyt kun kerran joudumme koreaan muuttamaan, olin jo luopua ajatuksesta. Mutta sitte ajattelin että voisikohan tuo siellä onnistua? Puhun myös vähän koreaa ja opiskelen ahkerasti. Eli tiiätkö otetaanko siellä mallitoimistoissa vastaan länsimaalaisia malliksi haluavia edes koekuvauksiin? Kun jostain luin että siellä ainakin alusvaatemalleina on käytetty länsimaalaisia, ja muutenkin? Tämä nyt siis ei liity mitenkään k pop kulttuuriin tai mielikuviin, haluan vain toteuttaa pitkäaikaisen haaveen muutosta huolimatta:)
  Olis tosi kiva jos satut tiet√§√§ kuinka “helppo” olis p√§√§st√§ kuvauksiin, jos edes on mahiksia :)

 2. PesukarhuNo Gravatar Says:

  Heippa! Oih varmaan ihan jännä kokemus koko perheen kanssa muuttaa Koreaan! Luulisin että mallina toimimiseen Koreassa vaikuttaa ihan puhtaasti se, minkä näköinen olet :D Eräs kaverini on tehnyt mallintöitä jonkin verran Koreassa ja hän on ollut ihan normaalivartaloinen kaunis vaalea suomalainen nainen. En näe syytä miksei sinultakin onnistuisi jos vaan haluat tehdä :) Musta tuntuu, että ulkomaalaisena Koreassa on helpompi päästä leivälle mallintöillä kuin Suomessa, koska siellä sulla on eksoottisuusbonus. Koreassa ei ole tietääkseni normimalleille (catwalkmalleja lukuunottamatta) niin kovia pituusvaatimuksiakaan kuin Suomessa. Tiedän tosi vähän miten Suomessa mallijutut toimii, mutta jotenkin on jäänyt sellainen mielikuva, että Koreassa niitä ulkomaalaisena saisi aika helposti. Lykkyä tykö ja lähde ihmeessä tavoittelemaan haavettasi muutosta huolimatta! (btw jos onnistuu, niin ois kiva nähdä sitten niitä kuvia ;) )

 3. -No Gravatar Says:

  Kiitos ! Tuli helpotus heti:D oon tosiaan vasta 15 vuotias ja suomen mittkaavassa aika lyhyt, 162cm mutta kasvan vielä, ja toi pituus onkin mun ainut varsinainen este ollut :) ja voin toki laittaa kuvia jos jossain vaiheessa pystyn:)

 4. -No Gravatar Says:

  Oho, pituus on 165cm :)

 5. HemppuNo Gravatar Says:

  Satuin jotenkin eksym√§√§n blogiisi. Tuohon armeijahommaan voin kokemuksesta sanoa, ett√§ ei tarvitse Suomen kansalaisuutta v√§ltt√§√§kseen Korean armeijan. Riitt√§√§ kun on “imigroitunut” toiseen maahan. Suomen kohdalla tarkoittaa sit√§, ett√§ on pysyv√§ oleskelulupa Suomeen todisteena ett√§ asuu pysyv√§sti Suomessa. T√§m√§ kuitenkin tarkoittaa sit√§, ett√§ Koreaan ei voi muuttaa pysyv√§sti takaisin ennenkuin on t√§ytt√§nyt 35 vuotta. Lapsiluku pit√§√§ muistaakseni olla kolme v√§ltt√§√§kseen armeijan sen takia. Me ollaan oltu naimisissa 10 vuotta, kaksi lasta ja armeijaa viel√§ v√§ltett√§v√§n√§ n. viitisen vuotta.

 6. PesukarhuNo Gravatar Says:

  Hei Hemppu! Kiitos tiedosta! Jaiks ett√§k√∂ jopa kolme lasta… aika harvalla korealaisellakaan mahtaa olla noin montaa koska niiden kasvattaminen on niin kallista puuhaa. Ei kyll√§ selv√§stik√§√§n ole vaihtoehto kovin monelle, ehk√§p√§ juuri siin√§ pointti. Saanko kysy√§ ett√§ asusteletteko Suomessa vai jossain muualla? Hatunnosto miehellesi ett√§ on ollut valmis asumaan pitk√§√§n muualla. Ymm√§rr√§n kyll√§ ett√§ omasta kotimaasta l√§hteminen pois semipysyv√§sti voi olla kova pala, varsinkin jos koko muu perhe ja suku j√§√§.

 7. HemppuNo Gravatar Says:

  Ollaan nyt pari vuotta oltu miehen työn perässä ulkomailla, mutta 8 vuotta asuttiin Suomessa ja todennäköisimmin ollaan muutaman vuoden sisään palaamassa takaisin. Koreassa ollaan kymmenen vuoden sisään oltu vain kahdesti, enemmän miehen sukulaiset käyneet meidän luona. Tosin Koreaan paluu ei ole mahdotonta sekään tulevaisuudessa kunhan tuo armeija-asia saadaan pois alta. Olihan siinä miehelle aluksi totuttelemista kaikkeen uuteen, mutta nuorena sitä vielä sopeutuu hyvin. Toisaalta hän on monessa suhteessa hyvin epätyypillinen korealainen ja omalaatuinen persoona noin yleensäkin. Mutta armeija on siis vältettävissä, vaatii kyllä suunnitelmallisuutta, periksiantamattomuutta ja henkilökohtaisia uhrauksia. Esim. sitä että on valmis vaikka jättämään kotimaansa. Suurimmalle osalle armeija on varmasti pienempi paha. Tosin meidän tapauksessa ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen armeija ei enää ollut meille vaihtoehto.

 8. PesukarhuNo Gravatar Says:

  Varmasti ollut totuttelemista ja tosiaankin on pitänyt tehdä yhtä jos toista uhrausta. Lapsen syntymä on varmasti sellainen asia, jonka jälkeen toisen sulkeminen armeijaan lähes kahdeksi vuodeksi ei tule todellakaan kuuloonkaan. Ylipäätään ihmetyttää se Korean tyyli että miksi miehet pitää armeija-ajaksi niin tehokkaasti eristää muusta yhteiskunnasta kun puhelimetkin otetaan vielä suurimmaksi osaksi pois ja lomille pääsee aniharvoin. En ole ihan sisäistänyt sitä ideaa siinä taustalla (kuri?). Onhan siinä vaaralliset ja arvaamatomat naapurimaat vieressä, mutta silti. Tosi hienoa että olette kuitenkin saaneet asian jotenkin järjestettyä :) Kaikkea hyvää ja ihanaa kevättä teille!

 9. Johnd54No Gravatar Says:

  I have recently started a site, the info you provide on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time &amp work. The achievements of an organization are the results of the combined effort of each individual. by Vince Lombardi. faacabcedadk

 10. make my blogNo Gravatar Says:

  What a information of un-ambiguity and preserveness of precious experience on the
  topic of unexpected emotions.

  My web site – make my blog

Leave a Reply

Todista ettet ole spämmibotti *